بورس چیست؟

بورس چیست
Rate this post

بورس بازاری است که در آن دارایی‌ها خرید و فروش می‌شوند. کارکرد اصلی بورس اطمینان از تجارت عادلانه و منظم و انتشار کارآمد قیمت برای هرگونه تجارت اوراق بهادار در بورس است. در واقع صرافی‌ها به شرکت‌ها و دولت‌ها و گروه‌های دیگر بستری می‌دهند که بتوانند اوراق بهادار را به سرمایه‌ گذاران بفروشند. به همان صورت که در بازار کالاهای مختلفی با پول معامله می‌شود در بورس هم دارایی‌های مختلفی معامله می‌شود. بورس سهام، برای جمع ‌آوری سرمایه برای شرکت‌هایی که به دنبال رشد و گسترش فعالیت‌های خود هستند، استفاده می‌شود. اولین فروش سهام توسط یک شرکت خصوصی را اولین پیشنهاد عمومی(IPO) می‌گویند.

تاریخچه بورس

حدود قرن 15 میلادی، تجار و بازرگانان در بروژ بلژیک در میدانی به نام تربورس و در مقابل خانه شخصی به نام واندر بورس گرد هم می‌آمدند و اوراق بهاداری را معامله می‌کردند. پس از آن، هر مکانی که در آن اوراق مشارکت مورد خرید و فروش قرار می‌گرفت بورس نامیده شد.

با گذشت زمان  فقط تجار، صراف‌ها و دلالان می‌توانستند معامله انجام دهند. با قانون‌مند شدن آن، شرکت‌های سهامی تشکیل شدند و تجار به دنبال این بودند که ضررهای احتمالی خود را جبران کنند.

اولین شرکت سهامی در روسیه، تشکیل شد که در سال 1353 میلادی تصمیم گرفت کالاهایی را از شمال اروپا به شرق آسیا بفرستد. این تجربه باعث اولین بورس در دنیا در قرن 17 میلادی در شهر آمستردام هلند شد. امروزه در کشورهای بسیاری این بازار رونق دارد.

انواع بورس

بورس انواع مختلفی دارد از جمله:

بورس اوراق بهادار:

در این بورس دارایی‌های مالی مانند سهام، اوراق مشارکت، قراردادهای اختیار خرید و فروش و… مورد معامله قرار می‌گیرد. بورس اوراق بهادار محلی است که سهام شرکت‌های گوناگون در آن عرضه می‌شود و سرمایه‌گذاران می‌توانند سهام آن‌ها را خریداری کنند و در کسب و کارشان مشارکت نمایند.

بورس اوراق بهادار، این امکان را می‌دهد تا افراد با سرمایه‌های متفاوت در فعالیت‌های اقتصادی کوچک و بزرگ سرمایه گزاری کنند.

بورس کالا:

بورس کالا در واقع بازاری است که در آن خرید و فروش کالاهای مشخصی مانند فلزات، مواد خام و اولیه شرکت‌های تولیدی، گندم، زعفران و انواع محصولات کشاورزی به صورت نقد، نسیه و اوراق سلف معامله می‌شود.

بورس کالای ایران

بورس ارز:

خرید و فروش پول‌های خارجی مانند دلار، یورو و… انجام می‌شود.

انواع روش‌های سرمایه‌گذاری در بورس

۱- سرمایه‌گذاری مستقیم در بورس:

در روش مستقیم، سرمایه‌گذار با افتتاح حساب در کارگزاری‌ها به صورت مستقیم اقدام به خرید و فروش سهم می‌کند. در سرمایه‌گذاری مستقیم می‌توانید به صورت تلفنی و اینترنتی به خرید و فروش سهام شرکت‌هایی که در بورس وجود دارند، اقدام کنید.

البته برای این روش باید در بازار سرمایه، حرفه‌ای بود و شناخت و اطلاعات کافی از بازار بورس و ابزارهای معامله‌گری ضروری است.

۲- سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس:

در سرمایه گذاری غیرمستقیم نیازی به این که به صورت مستقیم خرید و فروش سهام انجام دهید نیست.شما می‌توانید به افراد متخصص رجوع کنید. این افراد متخصص به ما کمک می‌کنند. سرمایه خود را در حیطه‌های مختلف سرمایه گذاری به کار بگیرید.

افرادی که زمان کافی برای یادگیری اصول سرمایه گذاری و روش‌های سرمایه گذاری در بورس ندارند، با واسطه می‌توانند در بورس سرمایه گذاری کنند و درآمد بسیاری به دست آورند.

سرمایه گذاری غیرمستقیم هم انواعی دارد:

  • سرمایه گذاری در صندوق‎‌های سرمایه گذاری
  • سبد گردانی اختصاصی در بورس

مزایای سرمایه ‌گذاری در بورس

سرمایه گذاری در بازار بورس از مزیت‌هایی برخوردار است از جمله:

  • از دیدگاه کلان، کنترل نقدینگی و تورم از مزایای بازار سرمایه به حساب می‌آید.
  • در بازار سرمایه می‌توان سود بیشتری به دست آورد، البته این امر مستلزم پذیرش ریسک‌های سرمایه‌گذاری است.
  • قابلیت نقد شوندگی در بازار سرمایه بسیار بهتر از سایر بازارها است. کسانی که سهامی در بورس دارند، در صورت نیاز می‌توانند خیلی سریع‌تر از اغلب سرمایه‌گذاری‌های دیگر سرمایه خود را نقد کنند.
  • اگر با آگاهی در بورس سرمایه‌گذاری کنید، ارزش دارایی و سهامی که خریده‌اید در برابر تورم حفظ می‌شود.
  • در بورس، نهاد ناظری به نام سازمان بورس و اوراق بهادار وجود دارد که بر تمامی فعالیت‌ها نظارت می‌کند. همچنین، قوانین حاکم بر بازار بورس، آن را به مکانی امن برای سرمایه‌گذاری تبدیل کرده است.
  • برای سرمایه‌گذاری در بازار بورس نیازی نیست که سرمایه زیادی داشته باشید. بد نیست بدانید که حداقل مقدار سفارش در سیستم‌های معاملات آنلاین ۵۰۰ هزار تومان است.
سرمایه گذاری در بورس

تفاوت‌های بین معامله ارز دیجیتال و معامله در بورس

معامله در بازار بورس و ارزهای دیجیتال تفاوت‌هایی دارد که به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

نوسانات قیمت

یکی از بارزترین تفاوت­‌های میان دو بازار ارز دییجتال و بورس، نوسانات قیمتی است. معمولا نوسانات روزانه در بورس بیشتر از 5 یا 10 درصد نمی‌شوند. نوسانات قیمت در ارزهای دیجیتال بسیار متغیر است و در بازار ارز دیجیتال رشد و ریزش‌های بسیاری را مشاهده می‌کنیم.

کارمزد معامله

میزان کارمزد در معاملات بورس نسبت به کارمزد معامله ارز دیجیتال بیشتر است. خرید و فروش سهام تقریبا یک و نیم درصد از سرمایه گذاران معاملاتی به عنوان کارمزد براشته می‌شود و در معاملات بزرگ بسیار چشمگیر است. ولی در بازار ارز دیجیتال میزان کارمزد برای خرید و فروش ارز بسیار کم است.

ناگفته نماند که میزان کارمزد ارزهای دیجیتال با یکدیگر متفاوت است و همچنین صرافی‌ها میزان کارمزد مختلفی را دریافت می‌کنند.

بورس

ساعت معامله

زمان کاری بازار بورس در دنیا به ساعات خاصی در روز محدود می‌شود و در روزهای تعطیل، بازار بورس نیز تعطیل است. مثلا در ایران ساعت کاری  این بازار از ساعت 9 صبح تا 12 و نیم ظهر است، ولی ارز دیجیتال را می‌توانید در هر ساعت از شبانه روز معامله کنید و محدودیتی وجود ندارد.

سود سهام

به میزان پرداختی که با دستور هیئت مدیره شرکت و موافقت مجمع عمومی سهام‌ داران، به سهام­ داران آن شرکت داده می­‌شود، سود سهام می‌گویند. معادل سود سهام در دنیای ارزهای دیجیتال وجود ندارد.

دسترسی به اطلاعات حساس

یکی از مهم­ترین تفاوت­های دو بازار، در میزان استفاده از اطلاعات حساس است. فاکتورهای بسیار زیادی وجود دارد که می‌تواند بر ارزش یک سهام و یا ارز تاثیر بگذارد. در بازار ارزهای دیجیتال هیچ نهاد یا فرد خاصی وجود ندارد که به اطلاعات خاصی دسترسی داشته باشد و بتواند از آنها سوء استفاده کند. افراد می‌توانند بر اساس تحلیل‌‎های خودشان، وضعیت بازار را ارزیابی کنند و به خرید و فروش ارز دیجیتال بپردازند.

گزارشات مالی

قانون­‌های مشخصی در ارتباط با بورس وجود دارد که کمک می­‌کند تا نحوه عملکرد، رشد و چشم اندازهای یک شرکت به صورت شفاف برای کارگزاران مشخص شود. شرکت‌هایی که سهام خود را در بازار بورس قرار داده‌اند، باید به صورت دور­ه‌­ای (سه ماهه و یا یک ساله) صورت­ حساب مالی خود را انتشار دهند. در حالی که در بازار ارزهای دیجیتال، هیچ قانونی مبنی بر الزام ارائه صورت حساب‌های مالی وجود ندارد.

حق مالکیت

کارگزاران به همان اندازه که سهام خریداری می‌کنند، در دارایی‌های آن شرکت حق مالکیت دارند؛ اما با خرید ارز دیجیتال شما فقط مالک ارز دیجیتال خود هستید و هیچ شرکتی نیست که شما بخواهید مالک آن شوید.

سرمایه گذاری بلند مدت و کوتاه مدت

یکی از ویژگی‌­های ارز دیجیتال، کسب سود از سرمایه گذاری کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت است. در اغلب موارد، تریدرها در انتظار نوسان‌گیری برای کسب سود در بازه زمانی کم هستند؛ در حالی که سرمایه گذاران بورس با هدف کسب سود در دراز مدت و حتی گاهی چندین ساله سرمایه گذاری می‌کنند. البته در بورس سرمایه گذاری کوتاه مدت نیز امکان‌پذیر است، اما کسب سودهای کلان در اغلب موارد نیازمند سرمایه گذاری بلند مدت است.

نحوه خرید و فروش

یکی از روش‌های خرید و فروش ارز دیجیتال، استفاده از سایت و صرافی ارز دیجیتال معتبر است. در صرافی‌ها در واقع یک پلتفرم دیجیتالی هستند که خرید و فروش ارز دیجیتال در آن انجام می­‌شود. می‌توانید بعد از ثبت نام و احراز هویت در صرافی مورد نظر، با شارژ حساب ریالی خود، خرید و فروش ارزهای دیجیتال را انجام دهید.

برای خرید سهام، سرمایه گذاران در ابتدا باید به یک شرکت کارگزاری رسمی عضو بورس اوراق بهادار رجوع کنند. برای شروع معاملات، سرمایه گذار پس از افتتاح حساب در کارگزاری، کد مخصوص دریافت می‌کند. پس از طی شدن این فرآیند، سرمایه گذار برای خرید و فروش سهام، میزان مبلغ مورد نظر خود را به حساب کارگزاری واریز خواهد کرد.

نکات مهم سرمایه گذاری در بورس

در صورتی که به تازگی وارد بازار بورس شده‌اید و می‌خواهید در آینده در آن سرمایه گذاری کنید بهتر است قبل از آن به نکات زیر دقت نمایید:

خرید و فروش در بورس
  • تعیین کنید که هدفتان از ورود به بورس چیست و چه برنامه‌ای دارید.
  • به جای داشتن یک سهم، سبد سهام داشته باشید و سعی کنید در سبد خود از صنایع مختلف، یک نماد خوب داشته باشید.
  • در خرید و فروش، تحت تاثیر قیمت‌های روزانه سهام قرار نگیرید و تحلیل‌های خود را بر اساس ویژگی‌های شرکت، صنعت و… انجام دهید.
  • اصل مهم در سرمایه‌گذاری، خرید در کمترین قیمت و فروش در بیشترین قیمت است. به تحرکات گذرای بازار توجه نداشته باشید و طبق تحلیل‌های خود عمل کنید.
  • هیچگاه موج خریداران را دنبال نکنید، بعضی از افراد‌ به دنبال جذب خریداران مبتدی و فروش سهام در بالاترین قیمت به آن‌ها هستند.
  • به رسانه‌ها و اخبار اکتفا نکنید. در سرمایه‌‌گذاری باید از منابع مختلف و تحلیل‌گران ماهر کمک بگیرید.
  • انتظار نداشته باشید در مدت کوتاهی سرمایه‌تان چند برابر شود، این انتظارات شما را به انجام خرید و فروش‌های عجولانه ترغیب می‌کند و در نهایت باعث ضرر خواهد شد.
  • اگر به سرمایه‌تان برای امور دیگر نیاز دارید، آن را در بورس سرمایه‌گذاری نکنید. هیچگاه برای سرمایه گذاری در بورس از کسی قرض یا وام نگیرید.
  • همیشه مقداری نقدینگی داشته باشید و همه پولتان را به سرمایه‌گذاری و خرید سهام اختصاص ندهید.

در این مقاله درباره بازار بورس اطلاعاتی را درا ختیارتان قرار دادیم و شما را با مزیت‌های این بازار و ویژگی‌ها، انواع بورس، روش‌های سرمایه گزاری در این بازار و همچنین درمورد تفاوت‌های بین معامله ارز دیجیتال و معامله در بورس آشنا نموده‌ایم. شما می‌توانید برای مشاوره و همچنین خدمات مالی دیگر به صرافی پرشیا ارز در اصفهان مراجعه کنید.