پولشویی چیست؟

پولشویی چیست؟
5/5 - (1 امتیاز)

پولشویی تکنیکی متداول است که معمولا مجرمان از آن استفاده می‌کنند تا بتوانند پولی را که به صورت غیر قانونی به دست آورده‌اند را از راه قانونی وارد اقتصاد کشور کنند. در واقع پول، از طریق فعالیت‌های غیرقانونی مانند قاچاق دارو یا فعالیت‌های تروریستی و غیره، طی فرآیند پولشویی به پولی تبدیل می‌شود که همه گمان ‌می‌کنند از یک فعالیت قانونی به دست آمده است. در صورتی که پولشویی خلاف بزرگی محسوب می‌شود.

پولشویی چگونه انجام می‌شود؟

پولشویی برای افرادی که در سازمان‌های مجرمانه هستند فرایندی است تا بتوانند از پولی که کسب کرده‌اند به صورت قانونی استفاده کنند.

سروکار داشتن با مقادیر زیاد پول نقد بسیار خطرناک است. پس  خلافکاران مجبور می‌شوند پول خود را به صورتی وارد موسسه اقتصادی قانونی کنند، که باید برای پولی که به موسسه تزریق می‌شود هم توجیه قانونی داشته باشند.

معمولا خلافکاران به پولشویی نیاز دارند. معمولا قاچاقچیان مواد مخدر، اختلاس گران، مفسدان سیاسی، باج گیران، تروریست‌ها و کلاهبرداران از این روش استفاده می‌کنند.

تاریخچه پولشویی

این موضوع به دوران باستان و به زمانی که تاجران نمی‌خواستند به ماموران حکومتی مالیات بپردازند، باز می‌گردد. حدود دو هزار سال قبل از میلاد در چین، تاجران اموالشان را از فرمانروایانی که می‌خواستند اموال آن‌ها را بگیرند، پنهان می‌کردند.

بسیاری از فرمانروایان ایالتی قوانینی را حکم می‌کردند که باعث می‌شد همه دارایی مردم شهر را بگیرند. این کار سبب شد مردم از پرداختن مالیات فرار کنند و زیر بار نروند و اموالشان را پنهان کنند.

انواع پولشویی

تبدیل، انتقال و پنهان کردن منبع پول، فقط محدود به مرزهای داخلی یک کشور نیست. پولشویی به چهار دسته تقسیم می‌شود:

* داخلی: در این جرم هم فعالیت‌های مجرمانه داخل کشور رخ می‌دهد و هم فرآیند پاکسازی و قانونی نشان دادن آن.

* بیرونی: در این نوع جرم هم فعالیت‌های مجرمانه و هم فرآیند قانونی نشان دادن آن در خارج از کشور انجام می‌شود.

* وارداتی: در صورتی که جرم در خارج از کشور انجام شود و درآمد و فواید آن در داخل کشور تبدیل شود.

* صادراتی: اگر جرم در داخل مرزهای یک کشور انجام شود، اما درآمد حاصل از جرم در خارج از کشور مورد پولشویی قرار بگیرد.

پوند انگلستان

مراحل پولشویی

این فعالیت در واقع در تمامی کشورها روی می‌دهد. حتی پول در بین چند کشور جابه‌جا می‌شود و فرآیند پیچیده‌ای است. قاچاقچیان و تروریست‌ها و مفسدان اقتصادی برای موفقیت خود از متخصصان اقتصادی استفاده می‌کنند تا این فرآیند را برایشان انجام دهند و مقامات قانونی متوجه این فرآیند نشوند و ردی از پول کثیف برجای نماند.

مراحل:

* تزریق پول

* لایه بندی

* ادغام و یکپارچه سازی

مرحله اول، تزریق پول

ابتدا پول کثیف وارد موسسه مالی قانونی می‌شود که معمولا به صورت سپرده‌های نقدی بانکی انجام می‌گردد. این مرحله بسیار ریسک پذیر است زیرا امکان لو رفتن آن زیاد است. بانک‌ها موظف هستند که تراکنش‌هایی که مبالغ بالا دارد را گزارش دهند. البته خلافکاران برای وارد کردن پول به حساب‌های بانکی از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند تا نیازی به گزارش برای پول خود نداشته باشند.

مرحله دوم، لایه ‌بندی

در این مرحله پول از راه تراکنش‌های مختلف مالی به حساب‌های گوناگونی ارسال می‌شود تا ماهیتش عوض شود و ردگیری آن سخت شود. با لایه بندی، چندین تراکنش بانک به بانک انجام می‌شود. انتقال وجه بین حساب‌های مختلف و همچنین در کشورهای متفاوت باعث می‌شود تا با واریز و برداشت متوالی، مبلغی که در هر حساب وجود دارد را تغییر دهند.

روش دیگر به این صورت است که نوع ارز را تغییر می‌دهند. همچنین با خرید کالاهای با ارزش مانند الماس، خانه و ماشین می‌توانند شکل پول را تغیر دهند. این مرحله پیچیده‌ترین مرحله در پولشویی است که هدف آن سخت شدن ردیابی پول کثیف است.

مرحله سوم، ادغام و یکپارچه‌ سازی

در مرحله ادغام پول وارد چرخه اقتصادی می‌شود و به صورت قانونی به نظر می‌رسد. در این مرحله پول به حساب یک کسب و کار محلی واریز می‌شود که پولشوها در ازای گرفتن سود، می‌خواهند روی آن کسب و کار سرمایه گذاری کنند.

در مرحله لایه‌ بندی کالای خریداری شده در این مرحله فروخته می‌شود و به پول نقد تبدیل می‌گردد. در این مرحله مجرمان می‌توانند بدون این که دستگیر شوند از پول استفاده کنند. در صورتی که در مراحل قبل مدرکی بر جای نمانده باشد، گیر افتادن این افراد کار بسیار مشکلی است.

انواع روش‌های پول شویی

1-  تبدیل پزو در بازار سیاه کلمبیایی

در این روش قاچاقچی مواد مخدر، دلار آمریکایی کثیف را به یک صرافی پزو در کلمبیا می‌دهد و سپس صراف پزو، با دلارهای کثیف، برای واردکننده‌های کلمبیایی کالا خریداری کرده و آن‌ها را به صورت قاچاق به وارد کننده تحویل می‌دهد. در مرحله بعد واردکنندگان کالاها را در داخل مرز کلمبیا به پزو می‌فروشند و پزوهایی که به دست می‌آوردند را به صراف می‌دهند و بعد از آن صراف، مبلغی را برای کمیسیون کم کرده و تحویل قاچاقچی‌های مواد مخدر می‌دهد.

دلار آمریکا

2-  ریزتر کردن مبالغ واریزی

تبدیل کردن مبالغ بسیار زیاد به مبالغ کوچک‌تر. در این روش پول به حساب یک یا چند نفر واریز می‌شود؛ به این صورت خلافکاران توسط بانک و دولت شناسایی نمی‌شوند.

3- شرکت‌های کاغذی

شرکت‌های کاغذی صرفا وجود خارجی ندارند و تنها روی کاغذ و فقط با هدف پولشویی به وجود می‌آیند. آن‌ها پول کثیف را برای خدمات یا محصولات فرضی دریافت می‌کنند، اما هیچ گونه خدمتی وجود ندارد و فقط تراکنش‌هایی به ظاهر قانونی روی فاکتور و برگه‌های مالی تقلبی جعل می‌شوند.

4- سرمایه گذاری در کسب و کارهای قانونی

با استفاده از کسب و کارهای قانونی مانند کافه، کلوپ، کارواش و هر کسب کار بزرگی که امکان جابه‌جایی مبالغ بسیار زیاد را دارد، انجام می‌گردد.

به این صورت که آن‌ها سود پول‌های کثیف را با سود پول خود ترکیب می‌کنند و سود بیشتری نسبت به صورتی که فقط کار قانونی انجام می‌دهند، به دست می‌آورند.

5- قاچاق پول نقد

یکی از روش‌های متداول و راحت، حمل یک چمدان پول نقد است، که البته ریسک بسیار زیادی دارد. معمولا یکی از پر استفاده‌ترین روش‌هایی است که در سال‌های اخیرعمده فروشان مواد مخدر یا اسلحه، به خاطر داشتن پول بسیار از این نوع جابه‌جایی پول استفاده می‌کنند.

چمدان پول

6- سیاست‌های بیمه عمر

بیمه عمر از دستورالعمل‌های مالی سختگیرانه‌ای برخوردار نیست به همین دلیل خرید بیمه عمر و سپس فروش آن، راه حلی برای پولشویی فراهم نموده است. در این روش، فردی که می‌خواهد این فعالیت را انجام دهد با پول کثیف خود بیمه نامه عمر خریداری می‌کند و پول خود را در سرمایه گذاری قانونی به جریان می‌اندازد. که البته در سال‌های اخیر قوانین بسیاری برای جلوگیری از این عملیات وضع شده است.

آثار پولشویی بر اقتصاد

* توزیع نابرابر درآمد

* تخریب بازارهای مالی

* ورشکستگی بخش خصوصی

* افزایش ریسک خصوصی ‌سازی

* فرار سرمایه به صورت غیرقانونی از کشور

* کاهش بهره ‌وری در بخش واقعی اقتصاد

* بی‌ثباتی در روند نرخ‌های ارز و بهره

آسیب‌های پولشویی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم

تورم

موجب افزایش نقدینگی می‌شود و نقدینگی هم سبب کم شدن تقاضا برای پول، کم ارزش شدن آن و در نتیجه تورم می‌شود.

کم شدن اعتماد به بازار و تولید

اگر انجام آن راحت‌ باشد، اعتماد به بازار و میل به رفتن به سمت سرمایه‌ گذاری‌های تولید کننده کاهش پیدا می‌کند. همچنین بازار ارز و سکه هم آسیب می‌بیند.

تضعیف بخش خصوصی

در صورت گسترش پولشویی در بین کسب و کارهای خصوصی، توانایی رقابت به شدت کاهش می‌یابد و انحصار باعث می‌شود تا بخش خصوصی تضعیف شود.

فرار سرمایه به خارج از کشور

موجب فرار مقدار زیادی سرمایه به خارج از کشور می‌شود و همه‌ی سود آن به کشور مقصد تعلق می‌گیرد.

پولشویی الکترونیکی

امروزه با وجود اینترنت فضایی در اختیار افراد قرار گرفته تا بتوانند به راحتی به این کار بپردازند. به وجود آمدن موسسه‌های بانکداری آنلاین، سرویس‌های پرداخت آنلاین ناشناس و انتقال‌های نظیر به‌ نظیر با استفاده از تلفن‌های همراه، شناسایی این فعالیت را دشوارتر کرده است.

پولشویی و راه‌های آن

همچنین استفاده از پراکسی سرورها و نرم افزارهای پنهان کننده هویت، شناسایی آخرین مرحله آن را غیر ممکن می‌سازد. این امکان وجود دارد که پول بدون باقی گذاشتن هیچ ردی از آی‌پی پول منتقل گردد.

همچنین پول کثیف را می‌توان از روش مزایده و روش آنلاین، وبسایت‌های شرط بندی و بازی‌های مجازی مجدد به پول واقعی و تمیز تبدیل کرد.

پولشویی جرمی سنگین در همه‌ی کشورها محسوب می‌شود. همان طور که در مقاله گفته شد، خلافکاران و افراد مفسد اقتصادی برای پوشاندن جرم‌های دیگر و قانونی کردن پول کثیف خود دست به این کار می‌زنند که بتوانند دارایی‌های خود را قانونی جلوه دهند و ردگیری پول خود را غیر ممکن کنند. پولشویی روش‌های متفاوتی دارد که در بالا ذکر نمودیم. تاثیرات بسیاری بر اقتصاد، فرهنگ، جامعه، سیاست و امنیت یک کشور می‌گذارد، به همین علت قوانین سختی را تمامی کشورهای دنیا برای آن وضع کرده‌اند.

صرافی پرشیا ارز معتبرترین صرافی اصفهان در خدمت شما همشریان عزیز است. صرافی پرشیا ارز آماده انجام تمام امور ارزی و حواله ای شما مشتریان گرامی می‌باشد.