تجارت الکترونیک چیست؟

تجارت-الکترونیک
Rate this post

تجارت الکترونیک یا Electronic commerce از سال 1991 در دنیا آغاز شد. در آن سال‌ها تجارت‌های الکترونیک شروع به شکل‌گیری کردند و بسیاری از تجار و سرمایه‌داران با به دست آوردن اطلاعاتی از آن به سمت این نوع تجارت جذب شدند. تجارت الکترونیک، شیوه‌ای از تجارت است که در آن خرید و فروش محصولات و خدمات به صورت آنلاین و با ابزار­­های الکترونیکی مانند اینترنت، کامپیوتر، لپ‌تاپ و … انجام می‌­شود.

در واقع شبکه‌های اینترنتی به عنوان واسطه‌هایی بین مصرف کنندگان و تولیدکنندگان عمل می‌نمایند. خدمات در تجارت الکترونیک شامل بازاریابی، حمل ونقل، تولید و سرویس دهی نیز می‌شود.

این نوع تجارت در ابتدا ایرادات بسیاری داشت ولی با گذشت زمان بهبود یافت و رونق گرفت و اکنون در بین مردم بسیار شناخته شده است. پیش بینی شده است که در سال‌های آینده کسب و کارهای فیزیکی کنار برود و تجارت الکترونیک جایگزین آن‌ها شود.


نمونه‌هایی از تجارت الکترونیک

تجارت الکترونیک انواع مختلفی دارد، که شامل روابط تجاری متنوع میان مصرف کنندگان و فروشندگان است. در این روابط وسایل متنوعی معامله می‌شود.

  • خرده فروشی: فروش یک شرکت به صورت مستقیم به مشتری وهمچنین بدون نیاز به واسطه.
  • عمده فروشی: یک عمده فروش محصولات را به صورت عمده به خرده فروش‌ها می‌فروشد و سپس آن‌ها به مصرف‌کننده می‌فروشند.
  • تحویل مستقیم از تولید کننده به مصرف کننده: محصول به صورت مستقیم به مصرف کننده ارسال می‌شود.
  • پیش فروش: اخذ پول به عنوان پیش پرداخت از خریدار برای افزایش سرمایه اولیه برای عرضه محصولات به بازار.
  • فروش با اشتراک: خرید خودکار محصولی به صورت مداوم تا زمانی که خریدار، خرید خودکار خود را قطع کند.
  • محصولات فیزیکی: هرنوع محصولی که احتیاج به فهرست و ثبت موجودی دارد و سفارشات به صورت آنلاین به مشتریان فروخته شده و به صورت فیزیکی برای آن‌ها فرستاده می‌شود.
  • محصولات دیجیتال: کالاهای دیجیتالی مثل دوره‌های آموزشی باید برای استفاده قانونی خریداری شوند.

دسته‌بندی‌های تجارت الکترونیک

در تجارت الکترونیک نیز مانند تجارت سنتی، چهار دسته‌بندی وجود دارد که شامل:

 تجارت به تجارت (B2B)

شرکت‌هایی که با یکدیگر تجارت کالا یا خدمات انجام می‌دهند، مانند تولیدکنندگانی که محصول خود را به توزیع‌کنندگان می‌فروشند وعمده ‌فروشانی که محصولاتی را به خرده ‌فروشان می‌فروشند.

تجارت به تجارت B2B

تجارت به مصرف‌کننده (B2C)

رایج‌ترین کسب و کار اینترنتی در تصور مردم، فروش اینترنتی کالا به مردم است که بدون نیاز تعامل با انسان انجام می‌شود، مانند فروشگاه اینترنتی دیجی کالا.

تجارت به مصرف‌کننده B2C

مصرف‌کننده به تجارت (C2B)

زمانی که مصرف کننده خدمت و یا تولیدات خود را به صورت آنلاین با یک شرکت کسب و کار معامله می‌کند. به این صورت که مصرف کننده پروژه‌ای با بودجه‌ای مشخص شده را به صورت آنلاین ارسال می‌کند و شرکت برای انجام آن پروژه پیشنهاد قیمت می‌دهد، سپس مصرف کننده قیمت‌های پیشنهادی را مورد بررسی قرار می‌دهد و شرکتی را انتخاب می‌نماید.

مصرف‌کننده به مصرف‌کننده (C2C)

معاملاتی که میان مصرف کنندگان صورت می‌گیرد، که محصول یا خدمتی را به مصرف کننده دیگری به صورتی الکترونیکی می‌فروشند.

انواع تکنولوژی تجارت الکترونیک چیست؟

با توجه به این که انواع زیادی تکنولوژی تجارت الکترونیکی وجود دارد، تعدادی از آن‌ها را توضیح می‌دهیم:

  • تجارت الکترونیک تاجر با تاجر
  • مدیریت ارتباطات مشتری
  • شیوه‌های مدیریت منابع اطلاعات
  • آموزش راه دور برای سازمان‌های اقتصادی جدید
  • پست الکترونیک
  • شیوه‌های طراحی منابع سازمان‌ها
  • خودکار کردن اهرم فروش
  • تحول مراکز تماس
  • خدمات شبکه‌ای مدیریت شده

مراحل راه‌­اندازی تجارت الکترونیک

مراحل و نکاتی بسیاری وجود دارد، اما پنج مرحله در بین همه‌ی آن‌ها ضروری‌تر است و باید اولویت شما باشد. این مراحل شامل:

  • Domain  و ثبت آن
  • طراحی و ساخت سایت
  • پیداکردن فضا روی اینترنت
  • درگاه پرداخت الکترونیکی
  • تأمین امنیت سایت
  • بازاریابی، تبلیغ و جذب مشتری

مزایای تجارت الکترونیک

۱. مزایای تجارت الکترونیک برای مشتریان

راحتی

به راحتی می‌تواند فقط با سرچ کردن نام محصول مورد نیاز خود در اینترنت، پس از چند ثانیه گزینه‌هایی را روی صفحه مشاهده نمایید و به آسانی خرید خود را انجام دهید.

صرفه‌جویی در زمان

با خرید الکترونیکی وقت کمتری از شما گرفته می‌شود و می‌توانید با خیال راحت به بقیه کارهای روزانه خود رسیدگی کنید، همچنین دیگر لازم نیست برای یافتن کالای مورد نیاز خود ساعت‌ها در بازار باشید.

تنوع در انتخاب شما

شما می‌توانید محصولات متنوعی را مشاهده کنید وهمچنین محصولی با قیمت مناسب را خریداری کنید.

راحتی در مقایسه

کالاها در فروشگاه‌های آنلاین با  تمام مشخصات و ویژگی‌ها بیان شده‌اند و می‌توانید به راحتی محصولات را با یکدیگر مقایسه کنید و بهترین انتخاب را با توجه به سلیقه و نیاز خود داشته باشید.

راحتی در یافتن بررسی‌ها و نظرات

شما می‌توانید با بررسی نظرات مثبت و منفی مصرف کنندگان دیگر، اطلاعات خوبی به دست آورید و همچنین می‌توانید به آن شرکت اعتماد کنید و تصمیم درستی برای خرید محصول مورد نظرتان بگیرید.

تخفیف‌ها

فروشگاه‌های اینترنتی معمولا هر چند وقت یک بار تخفیف‌هایی را برای محصولات خود در نظر می‌گیرند، حتی در بعضی موارد تا 80 درصد تخفیف هم وجود دارد که می‌تواند فرصت مناسبی برای شما باشد.

مزایای تجارت الکترونیک برای شرکت ها

۲. مزایای تجارت الکترونیک برای کسب‌و‌کارها

افزایش مشتریان

دغدغه‌ی اصلی تمام کسب‌ و‌کارها، خواه آنلاین و خواه غیرآنلاین، مشتری است. کافیست با اجناس خوب و با کیفیت، اعتماد مشتری را جلب کنند تا مشتری بیشتری را به دست بیاورند.

افزایش فروش

در صورتی که فروشگاه‌های اینترنتی هم در داخل  و خارج کشور مشتری داشته باشند، روش‌های مختلفی برای دریافت پول از مشتری وجود دارد و می‌توانند فروش بیشتر و سود بسیاری به دست آورند.

دسترسی ۲۴ ساعته

فروش همیشگی با کسب و کار آنلاین: در هر زمانی مثل روزهای تعطیل یا روزهای برفی و یا این روزها با وجود بیماری کرونا که مردم در خانه ماندن را ترجیح می‌دهند و به صورت آنلاین خرید می‌کنند. این فروشگاه‌ها به صورت 24 ساعته باز هستند ومشتریان تنها با موبایل یا لپتاپ خود می‌توانند به راحتی خرید کنند.

تراکنش‌های فوری

در تجارت الکترونیک، دیگر نیازی به منتظر ماندن برای نقد شدن چک یا انتظاری 30 روزه برای انواع دیگر پرداخت‌ها نیست. تراکنش‌ها سریع انجام می‌شوند یا حداکثر به 2 یا 3 روز زمان نیاز دارید تا پول، از طریق سیستم بانکی وارد حسابتان شود.

معایب تجارت الکترونیک

۱. معایب تجارت الکترونیک برای مشتریان

حریم خصوصی و امنیت

حتما از خطرات پرداخت از راه درگاه‌های پرداخت اطلاع دارید، پس قبل از پرداخت گواهی‌های امنیت وب سایت را مطالعه کنید. بسیاری از سایت‌ها قابل اطمینان هستند، ولی باز هم باید تحقیق کنید و سایت‌هایی که از امنیت کافی برخوردار نیستند را شناسایی نمایید.

کیفیت

مشتری فقط زمانی می‌تواند محصول را لمس کند که آن را تحویل گرفته باشد. پس قبل از ثبت سفارش، روش و شرایط بازگرداندن کالا را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که گزینه‌ای برای بازگرداندن محصول وجود دارد.

هزینه‌های پنهان

در زمان خرید مشتری ازقیمت محصول و هزینه‌های حمل ونقل و بارگیری و مالیات آگاه می‌شود ولی ممکن است هزینه‌های پنهانی هم وجود داشته باشد که بر روی صورت حساب خرید شما ذکر نشده باشد، اما بر روی فرم پرداخت ظاهر شوند.

تاخیر در دریافت کالا

خریدهای آنلاین معمولا سریع به دست مشتریان می‌رسد، ولی باید آمادگی تاخیر هم داشته باشید، چون ممکن است به هر دلیلی مثل بارش برف زیاد یا موارد دیگر کالای شما با تاخیر به دستتان برسد.

نیاز به اینترنت

خرید اینترنتی همان طور که از نامش پیداست نیاز به اینترنت دارد. پس اگر شما اینترنت نداشته باشید نمی‌توانید خرید آنلاین انجام دهید. اگر از وای فای رایگان استفاده می‌کنید، احتمال این که اطلاعات شما روی یک وب سایت ناامن به سرقت برود وجود دارد. پس برای رخ ندادن چنین اتفاقی بهتر است خریدهایتان را به صورت حضوری انجام دهید.

تجارت الکترونیک و پرداخت آنلاین

۲. معایب تجارت الکترونیک برای کسب‌و‌کارها

مسائل امنیتی

با وجود این که کسب و کارها اقدامات بسیاری انجام می‌دهند تا امنیت خود و مشتریان خود را حفظ کنند، ولی افرادی وجود دارند که می‌توانند سایت‌ها را هک کنند و به اطلاعاتی که می‌خواهند دسترسی پیدا کنند.

ارجاع و خدمات پس از فروش

زیرساخت‌های کسب‌و‌کار آنلاین، باید کامل و بی‌عیب باشند. این نیز هزینه‌های دیگری را برای کسب و‌کار ایجاد می‌کند. زیرا مشتریانی هستند که پس از تحویل گرفتن کالا، از کیفیت آن راضی نبوده و کالا را ارجاع می‌دهند.

وجود خدمات اینترنتی کافی

قبل از این که تجارت الکترونیکی خود را راه اندازی کنید، مطمئن شوید که منطقه شما پهنای باند مخابراتی‌ای که برای اداره موثر کسب و کارتان نیاز است را داشته باشد.

نگهداریِ مستمر

با رشد و پیشرفت تکنولوژی، سیستم‌های مورد استفاده در کسب و کارتان باید به روز باشد یا در صورت نیاز جایگزین شود. یک فروشنده آنلاین تمامی این هزینه‌ها را انجام می‌دهد تا کسب و کار خود را حفظ کند.

تجارت الکترونیک، تجارت رو به رشدی است که امروزه بسیار دربین مردم رونق گرفته است. با گذشت زمان نیز این نوع تجارت جایگاهی بهتر پیدا می‌کند، طوری که هر فردی برای خود یک تجارت الکترونیک داشته باشد و هم خود و هم افراد دیگر از آن بهره‌ مند شوند.

امیدواریم اطلاعات کافی در رابطه با تجارت الکترونیک را در اختیار شما قرار داده باشیم. صرافی پرشیا ارز یکی از قدیمی‌ترین صرافی‌ها در اصفهان، برای شما آرزومند است که بتوانید کسب وکار الکترونیکی خوبی را شروع کنید و آینده‌ای روشن داشته باشید.